Europese JCI-conferentie verwelkomt 1.500 deelnemers in het BMCC

Van woensdag 8 t.e.m. zaterdag 11 juni 2022 organiseren JCI Brugge en JCI Houtland in samenwerking met JCI Belgium de Europese Conferentie van JCI wereldwijd in Brugge. JCI slaat daarvoor de handen in elkaar met Stad Brugge, Concertgebouw Brugge en het gloednieuwe Beurs-, Meeting-, en Congrescentrum (BMCC). Met het thema ‘Food for Generations’ focust de conferentie zich voornamelijk op zowel de voedselproblematiek als het in de kijker zetten van de gastronomische geneugten van ons land.

 JCI kiest de historische stad Brugge als uitvalsbasis voor de conferentie. Er worden bijna 1.500 deelnemers verwacht uit heel Europa in het BMCC. De conferentiedeelnemers ontdekken het prachtige Brugge met haar historisch karakter en aantrekkelijke toeristische plekjes. De stad heeft uitstekende congresmogelijkheden en is alom geroemd om haar erfgoed, cultuur en gastronomie. Tijdens die dagen zijn er tal van workshops, trainingen en bedrijfsbezoeken, in combinatie met verschillende festiviteiten in de avond. Op donderdag 9 en vrijdag 10 juni is er een belevingsmarkt/tradeshow met meer dan viertig kraampjes en op donderdag 9 juni is er de Business Day, waar de congresdeelnemer verschillende bedrijven zal ontmoeten. De Brugse chocolatier Dominique Persoone zal de openingsavond mee kleur geven in het Concertgebouw.

Food For Generations
De mondiale wereldbevolking zal normaliter stijgen tot 11,2 miljard in 2100 (bron: VN-rapport 2017). Om aan deze aanhoudende groei te kunnen voldoen, zal de voedselproductie moeten stijgen met 50% en moeten de toekomstige uitdagingen inzake honger, verspilling van voeding en ziektes worden aangepakt. Met het thema ‘Food for Generations’ wil JCI zowel mensen als landen inspireren voor een betere voedseltoekomst. De conferentie steunt op vier pijlers: (1) duurzame voedselketen, (2) voeding, (3) gastronomie, (4) erfgoed (van voeding).

“Bijna 1.500 JCI-leden van alle uithoeken van Europa zijn naar Brugge afgezakt. Deze conferentie zal een bekroning zijn van ruim twee jaar voorbereidend werk van onze hardwerkende JCI-leden. We zijn trots dat we samen met Stad Brugge een Europees topevenement naar de mooiste stad van Europa kunnen brengen. Dit is ook een van de eerste grote conferenties in 2022, die doorgaat in zowel het Concertgebouw als het Beurs-, Meeting-, en Congrescentrum. Een mooie case dus om toekomstige initiatieven aan te trekken en vooral om de complementariteit van beide congreslocaties aan te tonen”, zegt Jonas Maes, COC-directeur van JCI EC Bruges 2022.

Schepen van Toerisme Mieke Hoste: “Ik ben verheugd dat de JCI gekozen heeft voor Brugge als locatie voor het congres. Het Concertgebouw en het nieuwe Beurs-, Meeting-, en Congrescentrum zijn centraal gelegen in het hart van de stad. De congresdeelnemers kunnen genieten van alle troeven die onze UNESCO werelderfgoedstad te bieden heeft. Dankzij de expertise van het Visit Bruges Convention Bureau wordt Brugge internationaal op de kaart gezet als MICE-bestemming. Organisatoren zoals deze kunnen er steeds terecht voor kosteloos professioneel advies, ondersteuning voor het vinden van geschikte locaties en het introduceren bij de juiste contacten.”

“Eindelijk, na bijna drie jaar kunnen we terug genieten van een Europese Conferentie in de prachtige stad Brugge. De coronacrisis gooide de voorbije jaren roet in het eten, maar nu is het eindelijk zover. Dankzij dit live-evenement kunnen onze JCI-leden elkaar terug ontmoeten en de JCI-spirit terug laten herleven”, zegt JCI-wereldvoorzitter Argenis Angulo.

Brugse samenwerking

JCI bundelt bewust de krachten met het stadbestuur van Brugge om de voedselproblematiek aan te pakken. “Stad Brugge en EC Bruges delen dezelfde visie omtrent duurzame productie en consumptie van voedsel. Dit is het perfecte huwelijk om de voedseluitdagingen van de toekomst aan te gaan”, aldus Maes.

Stad Brugge zet eveneens sterk in op de voedselproblematiek en is projectpartner in het EU-project Foodwave. Food Wave is een internationale gemeenschap van jongeren die actief is in 17 landen. Met FoodWave wil het stadsbestuur bewustwording creëren over duurzame manieren van consumeren en produceren van voedsel in de stad. Food Wave mikt om tegen 2030 een eerlijk en duurzaam mondiaal voedselsysteem te kunnen bereiken. Dankzij de samenwerking kan de Europese Conferentie rekenen op een duurzaamheidsaudit, een apart programma rond duurzame voeding en financiële steun.

Schepen Minou Esquenet, bevoegd voor Klimaat en Energie, Milieubeleid, Smart City en Facilitair Beheer is trots op deze samenwerking: “Stad Brugge is een partner in het EU-project FoodWave. Dit project gaat over bewustwording rond duurzame consumptie en over de productie van voeding in steden. We zijn blij dat we via FoodWave dit JCI voedingscongres kunnen ondersteunen. We hebben aan 35 Brugse jongeren een toegangsticket gegeven om de activiteiten te volgen over duurzame voeding. Op donderdag 9 en vrijdag 10 juni is er in het BMCC een tradeshow waar meer dan veertig kraampjes staan met lokale, duurzame en ecologische producten. Stad Brugge heeft er een stand met  informatie over wat de Stad zoal doet rond duurzaamheid: Brugge Smaakt, Brugs Food Lab & FoodWave. En alle Bruggelingen worden uitgenodigd deze markt in het BMCC te bezoeken. De toegang is gratis.”

Wat is JCI?

Junior Chamber International (JCI), is een internationale organisatie (sinds 1915) van jonge leiders en ondernemende mensen tussen 18 en 40 jaar oud.

Het verhaal van JCI gaat terug tot in 1915 toen de Amerikaan Henry Giessenbier de organisatie ‘The Young Men’s Progressive Civic Association’ oprichtte in St. Louis, Missouri, USA.

JCI is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste jongerenorganisaties op aarde en telt op heden meer dan 200.000 leden en miljoenen past-leden wereldwijd. Het doel vandaag is nog steeds het stimuleren van jongeren, door bij te dragen aan sociale & economische ontwikkelingen en internationale samenwerkingen.

Over het BMCC

Het nieuwe Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is gelegen op wandelafstand van het  Zand, op 10 minuten wandelen van het station en op 80 minuten met de trein van Brussels Airport. Het is de ideale locatie voor bijzondere events, congressen en beurzen. Naast de indrukwekkende benedenverdieping met een oppervlakte van 4.500m² – perfect voor beurzen, publieksevents en concerten – is er het congresgedeelte op de bovenverdiepingen.

 

 

Neem contact op

Waarmee kunnen wij jou helpen?