een hart voor duurzaamheid

groendak

Je evenement organiseren in het BMCC is een duurzame keuze.

Het BMCC is een bijna energieneutraal gebouw (BEN) door de duurzame constructie, doordachte materiaalkeuze in zowel de ruwbouw als bij de afwerking. Het tapijt en het parket hebben een Cradle-to-Cradle-certificaat, wat betekent dat elke grondstof en elk materiaal dat in het product wordt gebruikt, herbruikbaar is.

Het groendak op het gebouw buffert regenwater, zuivert de lucht én reguleert de binnentemperatuur. Daarnaast kan je rekenen op groene energie dankzij warmtepompen en zonnepanelen waardoor we ook elektrische wagens kunnen opladen in de ondergrondse parkeergarage. En de producten voor jouw event? Die bestellen we bij lokale leveranciers!

Dankzij alle inspanningen verkreeg het BMCC het Green Key label, het internationale duurzaamheidslabel voor evenementenlocaties.

Het BMCC wil ambitieuze klimaatdoelen realiseren en zorgt zo mee voor een klimaatneutraal en -robuust Brugge.

green key

In mei 2023 ontving het BMCC voor het eerst het duurzaamheidslabel Green Key, het internationale label voor accommodaties, MICE-venues, attracties en restaurants. Het BMCC wordt erkend voor de inspanningen op het vlak van duurzaam en verantwoord ondernemen.

Catering

Om duurzaamheid te waarborgen, hebben de 4 preferentiële cateraars van het BMCC een charter ondertekend. In dit charter is vastgelegd dat zij rekening houden met verantwoorde consumptie- en productiepatronen. Zo serveren ze geen overbeviste vissoorten en verminderen ze hun aanbod van vlees. Daarnaast zorgen ze ervoor dat het aangeboden menu seizoensgebonden is en bieden ze lokale, biologische, ecologische gelabelde en fairtrade producten aan.

De cateraars kiezen ook resoluut voor duurzame materialen zoals herbruikbare borden, bekers, bestek enz.

Groene energie

Dankzij het gebruik van warmtepompen en zonnepanelen maakt het BMCC gebruik van groene energie, waardoor we ook elektrische voertuigen kunnen opladen in de ondergrondse parkeergarage. Bovendien maakt het verwarmings- en koelsysteem gebruik van geothermie/ aardwarmte (BEO-veld).

Op de daken van zowel het congresgedeelte als de beurshal bevinden zich 642 zonnepanelen. Deze panelen leveren een jaarlijkse besparing van 38 ton CO2 . Daarnaast zijn de overige dakvlakken voorzien van een uitgestrekte groene daktuin met vetplanten, die bijdragen aan een duurzaam ecosysteem.

toegankelijk gebouw

Het BMCC is de eerste meeting venue in Vlaanderen die het M+-label toegekend krijgt. Het M+-label betekent dat mensen met een beperking de faciliteiten op een volwaardige en comfortabele manier kunnen gebruiken.

betaalbare en duurzame energie

Het BMCC is erg vooruitstrevend op het gebied van duurzame ontwikkeling. Door gebruik te maken van de nieuwste technieken wordt het gebouw met zoveel mogelijk hernieuwbare energie verwarmd en gekoeld. Door deze technieken kan er snel worden ingespeeld op veranderende bezettingsgraad en gebruik. Het BMCC koos, zowel voor de realisatie, het bouwconcept als bij de uitbating, bewust en volop voor een aanpak met een zo klein mogelijke ecologische impact. Om dit waar te maken kreeg dit project een Europese subsidie binnen het Interreg Vlaanderen – Nederland programma TERTS (Transitie in Energie via een Regierol voor de Tertiaire sector), als voorbeeldproject voor innovatieve technieken en maatregelen.

Dankzij alle vooruitstrevende technieken die het BMCC heeft gebruikt, zal de CO2 van het BMCC beperkt blijven en zorgen wij zo mee voor morgen.

Beemcc

In mei 2023 werden er twee bijenkasten geïnstalleerd op het groendak van het BMCC, waarin maar liefst 100.000 bijen verblijven. Vanaf september zullen we kunnen genieten van onze eigen BeeMCC-honing. Brugge is de belangrijkste bijenstad van Vlaanderen, zo dragen wij met het BMCC ook een steentje bij.

Bijen spelen een essentiële rol in de natuur, en daarom is het belangrijk dat we ze goed verzorgen.

bereikbaarheid

Het Beurs-, Meeting- en Congrescentrum is vlot bereikbaar te voet, met de fiets, via het openbaar vervoer en met de auto. Het BMCC is gelegen in het hart van Brugge op wandelafstand van hotels, toeristische bezienswaardigheden en wereldberoemde musea.

Waterbuffering

Het groendak op het BMCC buffert regenwater. Dit water wordt gegeven aan de bomen op het Beursplein en wordt gebruikt voor het sanitair. Naast dat het een gratis waterbron is, is het ook een duurzame manier om met water om te gaan. In het gebouw is er ook goed nagedacht over waterbesparende maatregelen op de toiletten, douches, kranen etc.

afvalbeheer

BMCC hanteert een wettelijk conform afvalscheidingssysteem met minimaal 3 soorten afval. Het gebruik van wegwerpservies is niet toegestaan, zoals overeengekomen met de cateraars. In elke ruimte zijn vuilnisbakken beschikbaar voor gescheiden afvalinzameling (papier/karton, glas, PMD en restafval).

Exposanten worden verzocht om al hun afval mee te nemen na een beurs.

Ideale ligging

Je komt makkelijk bij het Beurs-, Meeting- en Congrescentrum in Brugge te voet, met de fiets, via het openbaar vervoer en met de auto. Het BMCC is gelegen in het hart van de historische binnenstad op wandelafstand van talloze hotels, historische attracties en wereldberoemde musea.

Plan je bezoek
BMCC woon-werkverkeer trein openbaar vervoer bereikbaarheid

Neem contact op

Waarmee kunnen wij jou helpen?