toegankelijkheid

BMCC Brugge voorgevel met M+ toegankelijkheidslabel

Toerisme Vlaanderen heeft het allereerste ‘M+-label’ toegekend aan het Beurs-, Meeting- en Congrescentrum. Hierdoor is het BMCC officieel een goed toegankelijke congresinfrastructuur.

Wat is het M-label?

Een meetinglocatie kan zich onderscheiden en certifiëren met het beschermde label toegankelijke meetinginfrastructuur.

Het label garandeert aan organisatoren van meetings en congressen dat het BMCC goed toegankelijk is voor iedereen. Het label bevat niet alleen criteria voor rolstoelgebruikers, maar ook voor mensen met een auditieve of visuele beperking.

Bij het ontwerp heeft het bouwteam goed nagedacht over hoe bezoekers door het gebouw circuleren. Dat moet logisch en intuïtief zijn. Niet evident, want het gebouw heeft veel niveauverschillen. De ruimtes kunnen apart verhuurd worden, dus bezoekers met een beperking moeten ook elke afzonderlijke ruimte goed kunnen bereiken.

“Wij zijn bijzonder trots dat we het M+-label behaald hebben. Nu kunnen we organisatoren van meetings, beurzen en congressen verzekeren dat hun gasten hier echt welkom zijn, ook als ze een beperking hebben. Voor het BMCC is dat een mooie troef. Het resultaat mag gezien worden. We zijn de stad, het bouwteam en Inter dan ook erg dankbaar”, zegt Sarah Cornand, Directeur BMCC.

 

toegankelijkheid
bereikbaarheid
  • Drempelloze toegangspaden vlakbij het station en richting BMCC alsook aan het BMCC
  • Vlot bereikbaar via het openbaar vervoer en met de auto
  • Fietsenstalling ondergronds – bovengronds alternatief
  • Parking voor personeel, standhouders en bewoners
  • Aangepaste parkeerplaatsen aanwezig
  • Ondergrondse publieke parking ’t Zand
bmcc ingang

ingang

Over heel het gebouw werd een zeer hoge graad van toegankelijkheid nagestreefd. Dat begint al bij de ingang. De deuren zijn dankzij slimme technische ingrepen door iedereen vlot te bedienen.

aangepast meubilair

De balies zijn gedeeltelijk verlaagd, met het oog op rolstoelgebruikers en bezoekers met beperkte mobiliteit. Alle vergadertafels zijn onderrijdbaar. Er zijn ook lage receptietafels ter beschikking.

visuele contrasten

Voor bezoekers met een visuele beperking zijn de raampartijen voorzien van stickers en de deuren zijn in in contrastkleuren.

auditorium

luisterondersteuning

Het auditorium is ook aangepast voor bezoekers met een auditieve beperking. Zij kunnen een app downloaden, zodat ze het geluid uit de microfoon rechtstreeks ontvangen in hun hoorapparaat.

parking
parking

De ondergrondse parking is voorzien van 7 voorbehouden plaatsen van aangepaste grootte voor rolstoelgebruikers. Deze plaatsen zijn vlakbij de toegang van het BMCC gelegen.

bmcc liftsas

gesproken liftinstructies

De liften werken met gesproken instructies, voor bezoekers met een visuele beperking. Ook in de goederenlift is dat zo. Dit is handig voor medewerkers en leveranciers met een visuele beperking.

trappen-toegankelijk

toegankelijke trappen

Aan alle trappen zijn noppen aangebracht, zodat slechtzienden voelen waar de trap begint en eindigt. De trappen zijn ook voorzien van leuningen die mensen met visuele beperkingen extra begeleiden.

auditorium

aangepast auditorium

In het auditorium kunnen rolstoelgebruikers op de eerste twee rijen plaatsnemen want op deze rijen kunnen de stoelen weggehaald worden.

toiletten

De afwerking is ook heel belangrijk. In de aangepaste toiletten werden de spiegels, de zeepdispensers, de kleerhaken en dergelijke laag genoeg gehangen.

Ideale ligging

Je komt makkelijk bij het Beurs-, Meeting- en Congrescentrum in Brugge te voet, met de fiets, via het openbaar vervoer en met de auto. Het BMCC is gelegen in het hart van de historische binnenstad op wandelafstand van talloze hotels, historische attracties en wereldberoemde musea.

Plan je bezoek
BMCC woon-werkverkeer trein openbaar vervoer bereikbaarheid

Neem contact op

Waarmee kunnen wij jou helpen?