PHCPI kiest voor het nieuwe BMCC voor haar internationaal congres in 2022

Van 20 tot 23 september 2022 komt het internationale PHPCI-congres (Public Health Palliative Care International) naar het nieuwe Bruges Meeting & Convention Centre te Brugge. Gedurende vier dagen ligt de focus op de dialoog tussen wetenschap en burgers rond de vermaatschappelijking van palliatieve zorg en levenseinde.

De dood, lijden en rouw zijn in onze samenleving dikwijls een taboe. Tijdens dit congres wordt mee een oplossing gezocht voor deze realiteit: hoe kunnen meelevende gemeenschappen, zoals Compassionate Brugge, dit taboe helpen doorbreken en ernstige ziekte, mantelzorg, sterven en rouw hoger op de agenda van beleidsmakers zetten. De uitvalsbasis voor dit congres wordt het nagelnieuwe Beurs-, Meeting- en Congresgebouw (BMCC). Tegelijk fungeert de historische binnenstad als decor voor verschillende activiteiten rond deze thema’s.

“De uitdagingen rond ernstige ziekte, mantelzorg, sterven en rouwen gaan verder dan wat gekende, professionele gezondheidszorg soms kan bieden. Daarom zijn we in Brugge rond deze thema’s aan de slag gegaan met het Compassionate City-netwerk van geëngageerde burgers dat we in 2020, samen met de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde (VUB/UGent), hebben opgericht,” zegt schepen van Welzijn Pieter Marechal.

“Het lokaal bestuur, gezondheids- en welzijnsorganisaties, werkplekken, scholen, geloofsgemeenschappen en buurten hebben de afgelopen maanden de handen in elkaar geslagen om deze thema’s op verschillende plaatsen, organisaties en momenten bespreekbaar te maken. Kwaliteitsvolle zorg ook in de laatste levensfase, staat steeds centraal in de acties die we met Compassionate Brugge ontwikkelen. De expertise die dit congres naar onze stad brengt zal dit alleen maar versterken. Wij kijken ernaar uit dat we als eerste Compassionate stad in België dit congres mogen verwelkomen”, vult schepen van Sociale Zaken Pablo Annys aan.

Compassionate Community: een beproefd model om vermaatschappelijking van zorg te realiseren

Professor Luc Deliens van de onderzoeksgroep Zorg rond het Levenseinde: “Compassionate Communities, waarin de vermaatschappelijking van zorgen, sterven en rouw centraal staat, bieden een antwoord op die prangende noodzaak om burgers, bedrijven, verenigingen, gemeenschappen en hun sociale omgeving opnieuw nauw te betrekken bij ondersteuning van verlies, rouw en zorg aan het levenseinde. We zijn dus heel gelukkig en trots dat we het zevende PHPCI-wereldcongres naar Brugge konden brengen. Dit congres is een unieke kans voor Compassionate Brugge en andere Compassionate communities,  om in overleg te gaan met deze internationale beweging.”

“We zijn zeer trots dat PHCPI ervoor gekozen heeft om hun zevende congres in Brugge te organiseren en dit dan net in het jaar 2022 wanneer het nieuwe Bruges Meeting & Convention Centre haar deuren opent. Het nieuwe gebouw is gelegen in het hart van historisch Brugge. Stap het BMCC buiten en ontdek meteen wat deze bewonderenswaardige UNESCO werelderfgoedstad jou te bieden heeft”, aldus Schepen van Toerisme en voorzitter BMCC Philip Pierins.

Over het BMCC

Het nieuwe Bruges Meeting & Convention Centre (BMCC) is gelegen op wandelafstand van het  Zand, op 10 minuten wandelen van het station en op 80 minuten met de trein van Brussels Airport. Het is de ideale locatie voor bijzondere events, congressen en beurzen. Naast de indrukwekkende benedenverdieping met een oppervlakte van 4.500m² – perfect voor beurzen, publieksevents en concerten – is er het congresgedeelte op de bovenverdiepingen.

 

De bovenverdiepingen zijn ontworpen voor meetings en congressen van 10 tot 514 deelnemers. Het ontwerp van dit unieke gebouw voorziet in alle gewenste voorzieningen: een plenaire zaal met een telescopische tribune voor 514 personen, een ruime foyer, poster areas, 12 vergaderzalen en een cateringruimte op de bovenste verdieping met een prachtig zicht op de binnenstad van Brugge. Het BMCC opent de deuren in januari 2022.

 

 

Neem contact op

Waarmee kunnen wij jou helpen?