UCI Mobility & Bike city forum in het BMCC

UCI Mobility & Bike city forum gaat op 25 en 26 oktober 2023 door in het bmcc

Na een succesvolle 100ste verjaardag van de UCI Wereldkampioenschappen wielrennen in 2021 in onder meer het historische Brugge, komt het UCI Mobility & Bike City Forum in 2023 naar het BMCC in Brugge. De vijfde editie van het forum wordt gehouden op woensdag 25 en donderdag 26 oktober 2023. Wereldsteden zoals Milaan, Parijs, Odense en Glasgow, waar het fietsbeleid zeer sterk wordt gepromoot, waren in het verleden al gastheer van het evenement.

Het UCI Mobility & Bike City Forum is een jaarlijkse tweedaagse conferentie georganiseerd door de Union Cycliste Internationale (UCI) – die zich inzet voor het bevorderen van duurzame en actieve mobiliteit. Talrijke voorstanders van fietsen, mobiliteitsexperts, internationale organisaties en nationale fietsfederaties van over de hele wereld komen op het forum samen om nieuwe trends en praktijken op het gebied van duurzame en actieve fietsmobiliteit te leren kennen en te delen, met tal van praktische voorbeelden van implementatie.

Stad Brugge en Visit Flanders zijn verheugd om na de UCI wereldkampioenschappen wielrennen samen met andere toonaangevende wereldsteden een ambitieus fietserfgoed na te streven. De conferentie zal verschillende keynotes en paneldiscussies bevatten over thema’s die verband houden met klimaatverandering, de implementatie van fietsbeleid en uitdagingen waarmee de wereldwijde fietsgemeenschap in het najaar van 2023 mee geconfronteerd zal worden. Kortom, er is iets voor elke geïnteresseerde deelnemer of organisatie. Als gastheer van het UCI Mobility & Bike City Forum 2023 zet Stad Brugge haar fietsambities en -doelstellingen verder in de kijker.

UCI-President David Lappartient: “Stad Brugge en Vlaanderen tonen een echte passie voor het fietsen. Naast de talloze wielerevenementen die Vlaanderen organiseert – zoals de spectaculaire 100ste verjaardag van de UCI Wereldkampioenschappen wielrennen in Brugge en Leuven in 2021 – is er een duidelijke focus op initiatieven en infrastructuren om het fietsen voor iedereen te inspireren. In 2021 kenden we het UCI Bike Region-label toe aan Vlaanderen, dat zijn expertise en kennis consequent deelt met de rest van het UCI-netwerk.”

“We zijn dan ook verheugd om in oktober 2023 terug te keren naar Brugge voor de vijfde editie van het UCI Mobility & Bike City Forum, om getuige te zijn van de erfenis van zijn evenementen en om vertegenwoordigers van meerdere nationale federaties, wielerorganisaties en experts van over de hele wereld in staat te stellen, om de fietsvisie van de stad te ontdekken.”

Burgemeester Dirk De fauw: “De fiets ligt de Bruggelingen na aan het hart. We streven daarom een ambitieus fietsbeleid na door onder andere te investeren in veilige en goede fietsinfrastructuur en door fietsinitiatieven zoveel mogelijk te promoten bij onze inwoners. De komst van het ‘ 2023 UCI Mobility & Bike City Forum is dan ook de ideale gelegenheid om onze fietsambities en -doelstellingen verder in de kijker te zetten. We zijn dan ook heel blij dat we gaststad zijn voor deze internationale conferentie. Brugge is bovendien een uitstekende congresbestemming en dat heeft ook UCI goed begrepen. Onze stad zal de bezoekers van het ‘2023 UCI Mobility & Bike City Forum ongetwijfeld sterk weten te inspireren.”

Schepen van Sport Franky Demon: “Recent publiceerde KU Leuven een uitgebreide studie rond het sportieve gedrag van onze Bruggelingen. Uit de cijfers is gebleken dat recreatief fietsen voor onze inwoners op nummer één staat, na lopen en wandelen. Een mooie bevestiging van onze vele inspanningen rond fietsen en wielrennen, én een stimulans om die ook verder te zetten. De vele nationale en internationale wedstrijden op ons grondgebied, met uiteraard de start van de Ronde van Vlaanderen op kop, zijn bijzonder fijn voor de vele wielerliefhebbers, maar ze vormen ook een hefboom voor ons sportieve beleid. Onze Sportdienst organiseert en faciliteert heel wat wielerevents voor liefhebbers en zet in op fietsbehendigheid bij jong en oud. Zo investeren we in lessen rond het populaire e-biken voor senioren of zetten we fietseducatieve activiteiten op voor schoolgaande kinderen en jongeren. Onze Sportdienst is dus graag betrokken partij bij dit congres. Het is erg verrijkend om zoveel inspiratie rond fietsen samen te brengen.”

Neem contact op

Waarmee kunnen wij jou helpen?