De realisatie van het BMCC: duurzaam in opbouw en beheer
De realisatie van het nieuwe Beurs-, Meeting- en Congrescentrum gaat de laatste fase in. Vanaf januari 2022 vinden tal van activiteiten plaats in dit gebouw terwijl de buurt kan genieten van een volledig vernieuwde omgeving.
Het innovatief en duurzaam karakter van het bouwproces en van de uitbating van het gebouw zelf, zetten we nog even in de kijker.
Het bouwteam, Beursgenootschap Souto de Moura – META – CFE, dat instaat voor de realisatie van het gebouw, kiest al sinds de start van de werkzaamheden resoluut voor een ecologische aanpak in hun dagelijkse werking. Zo werd de werfkeet bij de start meteen ingericht om het online vergaderen mogelijk te maken (wat door de Covid-19 maatregelen voor vele organisaties plots het ‘nieuwe normaal’ werd want er moest noodgedwongen zoveel mogelijk digitaal gewerkt worden). Deze digitale aanpak heeft een positieve impact op het milieu omdat hierdoor de verplaatsingen fiks gereduceerd werden. Door de online vergaderingen waren ook minder grote werfketen nodig, wat ruimtebesparend was.
Het bouwteam zette vanaf dag één ook in op BIM (Building Information Model of bouwwerkinformatiemodel), waarbij een ‘intelligent’ digitaal model van het gebouw wordt opgemaakt, waaraan informatie wordt gekoppeld. Dit systeem zorgt voor een optimaal verloop van het bouwproces (en dus geen achterstand ondanks de beperkingen van de Covid-19 maatregelen) en beperkt de duur (en dus ook de overlast) van de werf tot een minimum. Dit systeem wordt ook ingezet om het onderhoud van het gebouw optimaal te beheren.
De inspanningen van het bouwteam werden dit jaar bekroond met de zilveren medaille van de Belgian Construction Awards, in de categorie BIM public project.
Niet alleen het bouwproces van het BMCC is innovatief maar ook het gebouw zelf is op vlak van duurzaamheid zeer vooruitstrevend. Hoogstaande technologie wordt ingezet om de verwarming en koeling in het gebouw zoveel mogelijk te voeden met hernieuwbare energie en om snel te kunnen reageren op wisselende bezetting en gebruik. Om dit waar te maken kreeg dit project een Europese subsidie binnen het Interreg Vlaanderen – Nederland programma TERTS (Transitie in Energie via een Regierol voor de Tertiaire Sector), als voorbeeldproject voor innovatieve technieken en maatregelen.
Andere voorbeelden die de duurzame constructie van het gebouw illustreren zijn:
- de materiaalkeuze: de draagstructuur van het beursgedeelte is opgebouwd uit staalprofielen (profielstaal bestaat vandaag uit bijna 80% gerecycleerd materiaal). Het hout voor de vloerbekleding (parket) is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Het tapijt heeft een cradle-to-cradle certificering, wat betekent dat elke grondstof en elk materiaal dat voor een product gebruikt wordt ook weer hergebruikt moet kunnen worden. Er wordt gekozen voor rotswol als isolatiemateriaal (rotswol is herbruikbaar en op het einde van de levenscyclus 100% te recycleren). De gevel bestaat uit baksteen, die onderhoudsarm en volledig recycleerbaar is;
- de verwarming en het koelsysteem: er wordt gebruik gemaakt van geothermie (BEO-veld) waarbij de energie uit de bodem onttrokken wordt om de gebouwen te koelen en te verwarmen;
- de energie: op de daken van zowel het congresgedeelte als het beursgedeelte komen zonnepanelen die een jaarlijkse CO2-besparing van 38 ton geven en een jaarlijkse besparing van om en bij de 7.585 euro. De resterende dakzones worden aangevuld met een extensieve daktuinbegroening met vetplanten.
Eens het ‘gebouw in werking’ zal zijn, zal het op een duurzame wijze functioneren. Het is een BEN – gebouw: een gebouw met een Bijna – Energie – Neutraal – karakter.
Al deze ingrepen tonen aan dat innovatie en de inzet van nieuwe en duurzame technieken en materialen het leven en het werken in onze historische stad beter maakt.